Zdrowie i Uroda

Śliwki w occie – coś pysznego!

49Views

Coraz więcej osób staje się zainteresowanych przyrządzaniem własnych wyrobów. Cały czas królują wyroby mięsne takie jak swojskie szynki czy kiełbasy, ale wiele osób interesuje przygotowywanie przetworów owocowych. Swojskie dżemy czy powidła są dużo wyraźniejsze w smaku od tych kupowanych w sklepach, poza tym mamy pewność co do użytych składników.

Zdrowe owocowe przetwory

Chociaż wiele osób podważa wpływ owocowych przetworów na zdrowie człowieka ze względu na wysoką zawartość cukru, nie można zaprzeczyć, iż witaminy w nich zawarte są bardzo istotne. Szczególnie, kiedy mówimy o przetworach przygotowywanych przez nas samych. Świeże owoce takie jak maliny, porzeczki czy śliwki mają bardzo dużą zawartość witamin przez co przetwory z nich przygotowywane, np. śliwki w occie winnym, są prawdziwymi bombami witaminowymi.

Jeżeli chodzi o zawartość cukru, przygotowując swoje przetwory można zrobić ich wersje niskosłodzone, co skutecznie obniży kaloryczność przetworów, tym samym podkreślając smak owoców.

Przetwory ze śliwek

Mówiąc o śliwkach i przetworach, pierwszym skojarzeniem są zawsze powidła. Są one pyszne w smaku, a samo zastosowanie śliwki sprawia, że jest to produkt o korzystnym wpływie na zdrowie. Prócz popularnych powideł, bardzo ciekawym przetworem są śliwki w occie winnym. Są słodkie w smaku, a poprzez zastosowanie dodatków do zalewy można w ciekawy sposób manipulować smakiem zalewy.

Śliwki w occie są bardzo często stosowane jako dodatek do różnorodnych mięs czy pasztetów. Mogą być jednak z powodzeniem wykorzystywane do dań na słodko, jak naleśniki czy pancake’i.

Sposób przygotowania śliwek w occie winnym

Przepisów na śliwki w occie winnym jest bardzo dużo. Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w dużą ilość śliwek, wino, ocet i cukier. Następnie można kupić dodatki do zalewy jak pomarańcza, cynamon czy goździki.

Śliwki należy umyć i luźno ułożyć w słoikach. Następnie przygotowujemy zalewę mieszając wino, ocet i cukier w rondlu na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Następnie śliwki zalewamy i odstawiamy na 24 godziny (nie zakręcając słoika). Kolejnego dnia należy odlać zalewę znów do rondla i jeszcze raz podgrzać i przemieszać, po czym znów zalewamy śliwki i odstawiamy na 24 godziny. Ten proces powtarzamy przez 4 dni, pamiętając o tym iż ostatniego dnia można przyprawić zalewę. Po zalaniu śliwek po raz ostatni należy mocno zakręcić słoiki i odstawić w ciemne, chłodne miejsce.